Registrovani korisnici imaju mnoge benefite | Registruj se.
0 glasova
581 pregleda
u Ostalo korisnik

Pozdrav, naručio sam masku za telefon preko aliexpressa i sada u praćenju pošiljki piše da je dostavljeno u moju zemlju. Kako da znam sada kada će mi je dostaviti i da l i će mi naplatiti carinu, pošto sam čuo da za uređaje od 300e nisu plaćali carainu,a za čarape od 5dolara jesu.

Arrived At Destination Country

【300】Arrive at destination country

2019-09-04

1 Odgovor

0 glasova
korisnik Admin
Ukratko: nema pravila. Tačnije ima pravila i postoji Zakon ali carinici ne poštuju to. Piše da se roba ne carini ako je vrednost paketa ispod 70 dolara. Isto tako piše da carinik može proceniti vrednost paketa po kataloškoj vrednosti. U praksi oni to procene odokativno a kažu kao uđu na Aliexpress pa prvo šta iskoči tu cenu uzmu. Pored toga oni ni ne znaju često šta je ta stvar koju carine, recimo za držač za slušalice od 5 dolara carine kao da su slušalice za PC od 50 dolara. Isto tako ako ti je vrednost paketa oko 50-60 dolara oni će proceniti na 71 da bi platio carinu. Nekada paket prosto propuste, a da li će propustiti ili ne zavisi od toga u koju gomilu ga bace. Oni imaju dve gomile: 1. za carinjenje, 2. ne podlaže carini. Carinici random bacaju pakete na te dve gomile. Kada ti paket sleti u prvu gomilu onda ide ona procedura koju sam opisao na početku. Ako sleti u drugu: stiže na kućnu adresu u sanduče bez ikakvih troškova.

U slučaju da ti stigne paket i ocarine na neku mnogo veću vrednost, možeš uložiti žalbu PRE nego što preuzmeš paket. Caka je: 1. ne vidiš na koju cenu su ga ocarinili dok ne raspakuješ jer taj papir sa izveštajem zalepe trakom za paket i ne vidi se ništa dok ne pokidaš sve to; 2. žalba košta nešto više od 1000 din i ne isplati se ulagati je za pakete male vrednosti.

Ono što možeš uraditi jeste da kada ti poštar kaže koliko trebaš da platiš i vidiš da je to više od (cena robe+10%)+20% kažeš da nećeš da preuzmeš. Onda oni o svom trošku vraćaju za Kinu a ti pišeš prodavcu na Aliexpress i kažeš da paket nisi rpeuzeo zbog neregularnosti u pošti i da će mu poslati nazad paket. Svakako da tražiš povraćaj novca ili da opet šalju pa da ti paket ide na ruski rulet ponovo.
korisnik
1. Pa čekaj , zar nije ako je besplatna isporuka  ili ako sam je već platio, sa aliexpressa su mi odmah skinuli novac, ja više nemam šta da plaćam (osim carine koje ne bi trebalo da ima jer roba košta 3$).

2. Ako mi poštar ostavi pošiljku (masku za telefon), meni je može neko u zgradi uzeti, pa da ispadne da mi nije dostavljena. Da li prvo pozovu pre nego što donesu pošiljku.

3. Da li ja negde mogu da pratim moju pošiljku sada kada je u Srbiji.
 Hvala na odgovoru
korisnik Admin
1. Prodavac neće naplatiti slanje, ali naša carinarnica nabaci dosta troškova: carinjenje, otvaranje paketa, PDV.. i onda još pošta naplati 50ak din za transfer novca do carinarnice (kada platiš sve te njihove dodatne troškove).

2. Ako treba nešto da se plati, a nisi kod kuće, poštar ostavlja ceduljicu sa informacijama do kada i gde možeš preuzeti pošiljku. Zatim paket vraća u neku od pošta (uglavnom lokalnu). Imaš rok od 5 dana (uglavnom) da pokupiš. Na papiru takođe piše koliko treba da se doplati. Tek kada preuzmeš i platiš onda se status manje na "Preuzeto". U ovom slučaju pošiljka je imala kod za praćenje kroz Srbiju. Ukoliko Kinez nije stavio globalni kod za praćenje, carinarnica će dodeliti.
Ako ne treba ništa da se plati, onda samo ostavi u sanduče. Ako je pošiljka imala globalni kod za praćenje onda će se status promeniti na "Preuzeto". Ukoliko ne onda neće i tada prodavac ne zna da li je paket zaista preuzet. Tada moraš otkačiti na svom nalogu da je stiglo i da je sve ok. Ako to ne uradiš dok ne istekne rok zaštite potrošača onda gubiš pravo na žalbu.

U oba slučaja ako ti neko iz zgrade uzme paket to je krađa i to onda nema veze sa poštom niti carinom, podnosiš privatnu tužbu.

3. https://www.saznajnovo.com/2016/01/kako-pratiti-posiljke-iz-kine-aliexpress-dx-gearbest/
Dobro došao/la! Ovde možeš postaviti pitanja, zatražiti predloge, savete... u vezi sa tehnologijom (hardver, softver, internet, telefoni...). Isto tako možeš odgovoriti na pitanja drugih korisnika. Pogledaj kako koristiti sajt. Uživaj! :)

Slična pitanja

0 glasova
1 odgovor 56 pregleda
pitao/la 5. Nov u Ostalo korisnik Beba
0 glasova
1 odgovor 60 pregleda
pitao/la 4. Nov u Ostalo korisnik Vojkan
0 glasova
1 odgovor 174 pregleda
pitao/la 10. Okt u Ostalo korisnik Nedeljko
0 glasova
1 odgovor 156 pregleda
pitao/la 3. Sep u Ostalo korisnik žika
0 glasova
2 odgovora 172 pregleda
...